Google er et av verdens mest kjente selskaper, og har på relativt kort tid blitt en integrert del av hverdagen til milliarder av mennesker. Enten vi søker etter informasjon, ser videoer på YouTube, bruker smarttelefoner med Android, eller navigerer med Google Maps, er Google med oss nesten overalt. Men hvordan begynte denne teknologigiganten, og hvordan har den utviklet seg til det den er i dag?
Google ble grunnlagt i september 1998 av Larry Page og Sergey Brin, to doktorgradsstudenter ved Stanford University i California. Målet deres var enkelt, men ambisiøst: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig.
De begynte med å utvikle en søkemotor som rangerte nettsider basert på antall og kvaliteten på lenker til dem, en algoritme de kalte "PageRank". Dette var en revolusjonerende tilnærming, og gjorde Googles søkeresultater langt mer relevante enn konkurrentenes. I løpet av kort tid begynte stadig flere å bruke Google som sitt foretrukne søkeverktøy.
Fra sitt første kontor – en garasje i Menlo Park – vokste Google raskt. På tidlig 2000-tall utvidet selskapet med en rekke nye tjenester: Gmail (2004), Google Maps (2005), og YouTube (som ble kjøpt opp i 2006). Disse tjenestene ble fort sentrale i brukernes digitale liv, og bidro til å gjøre Google til et uunnværlig verktøy.
I 2008 lanserte Google nettleseren Chrome, som raskt tok markedsandeler fra Internet Explorer og Firefox. I dag er Chrome den mest brukte nettleseren i verden.
En av de viktigste strategiske beslutningene Google har tatt, var å kjøpe det lille selskapet Android Inc. i 2005. Dette la grunnlaget for Android-operativsystemet, som i dag driver over 70 % av verdens smarttelefoner. Ved å tilby et åpent, fleksibelt operativsystem til produsenter som Samsung, Huawei og Motorola, klarte Google å dominere det mobile markedet – og samtidig sikre bred distribusjon av sine egne tjenester.
Google er i hovedsak et reklameselskap. Gjennom plattformene Google Ads og AdSense tjener selskapet milliarder på målrettede annonser, basert på brukerdata. Dette har også gjort selskapet til en magnet for debatt rundt personvern, datasikkerhet og maktkonsentrasjon. EU og andre reguleringsorganer har i flere runder bøtelagt Google for konkurransehemmende praksiser og brudd på GDPR.
I 2015 annonserte Google at selskapet ville restruktureres under et nytt holdingselskap kalt Alphabet Inc. Dette gjorde det mulig å skille Googles kjernevirksomheter (søk, annonser, Android, etc.) fra mer eksperimentelle prosjekter som selvkjørende biler (Waymo), helseinitiativer (Verily), og bredbåndsteknologi (Google Fiber). Dette har gjort det lettere for selskapet å innovere uten å forstyrre hovedvirksomheten.
I dag satser Google tungt på kunstig intelligens (AI). Gjennom prosjekter som Google Assistant, Google Translate, og bildesøk med AI, prøver selskapet å gjøre teknologien enda smartere og mer personlig. DeepMind, et britisk selskap Google kjøpte i 2014, er kjent for å ha utviklet AI som slo verdensmesteren i det komplekse spillet Go.
Google jobber også med kvantedatamaskiner, stemmegjenkjenning, språkmodeller og automatisering på tvers av sine produkter. Det er ingen tvil om at selskapet ønsker å være en ledende aktør i utviklingen av fremtidens teknologi.
Selv om Google har skapt enorme teknologiske fremskritt, har selskapet også fått mye kritikk. Kritikere peker på:
Overvåking og datainnsamling
Monopol-lignende dominans i søk og annonsering
Skattestrukturer og skatteunndragelse
Dårlig moderering av innhold på YouTube
Selskapet har svart med å si at de arbeider for å forbedre transparens og ansvarlighet, men mange mener det ikke er nok.
Google er mer enn bare en søkemotor – det er et teknologisk økosystem som påvirker hvordan vi kommuniserer, lærer, navigerer og jobber. Fra garasjen i California til verdens største datanettverk har reisen vært bemerkelsesverdig.
Spørsmålet fremover er ikke bare hva Google vil gjøre videre, men hvordan samfunnet – gjennom lover, brukervalg og etisk teknologi – vil forholde seg til et selskap med så enorm innflytelse.