دفاع دولت ایران از نحوه اطلاع‌رسانی درباره انفجار بندر رجایی: «سانسوری در کار نیست»

بندر رجایی

منبع تصویر، Getty Images

با وجود محدودیت‌های ایجاد شده پس از انفجار بندر شهید رجایی، دولت ایران از عملکرد خود در حوزه اطلاع‌رسانی در این مورد دفاع کرده است و می‌گوید این محدودیت‌ها به دلیل یکسان‌سازی در انتشار اخبار و آمار به اجرا درآمده است. سخنگوی دولت ایران همچنین «احتمال خرابکاری» را رد کرد و انفجار را به «قصور انسانی» نسبت داد.

امروز در نشست فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران با خبرنگاران، از او درباره نحوه اطلاع‌رسانی سوال شد و او گفت: «از مردم ایران محرم‌تر نداریم و هیچ دلیلی برای اینکه بخواهیم واقعیت را به مردم نگوییم وجود ندارد لذا موضوع کاملاً شفاف با مردم در میان گذاشته خواهد شد.»

خبرنگاران به این موضوع اشاره کردند که چرا منابع استانی و سایر سازمان‌های مرتبط با مدیریت بحران، به دستور دولت «تا زمان مشخص شدن دلایل حادثه» منع شده‌اند.

خانم مهاجرانی در پاسخ گفت: «دولت به منظور دستیابی به صدای واحد، این رویکرد را اتخاذ کرده است.»

سخنگوی دولت ایران جلوگیری از ورود خبرنگاران به محل حادثه را به «خطرناک» بودن منطقه نسبت داد و گفت «شرایط بندر شهید رجایی پایدار شود، رسانه‌ها می‌توانند به آنجا بروند.»

او از رسانه‌ها خواست به برقراری آرامش کمک کنند.

این اظهارات در حالیست که بعضی از رسانه‌ها در ایران می‌گویند مسئولان محلی با آنها صحبت نمی‌کنند و فقط اجازه صحبت با صداوسیما را دارند.

همزمان یکی از اعضای هیات اعزامی مجلس شورای اسلامی به بندر عباس، از بازبینی فیلم‌های محل حادثه خبر داده و «بی‌احتیاطی و خوداظهاری خلاف» را از دلایل انفجار برشمرده است.

محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفته است: «متاسفانه چون راننده لیفتراک هم فکر می‌کرد این ماده کم خطر است، بدون احتیاط این کیسه‌ها را جابجا کرد که جرقه ایجاد شد و منجر به انفجار شد.»

او گفت مصدومان و شاهدان هم روایت مشابهی از ماجرا داشتند.

با گذشت حدود ۵ روز از انفجار بندر شهید رجایی ایران، ابهام درباره علت این انفجار هنوز ادامه دارد و همزمان سازمان مدیریت بحران کشور در ایران از ادامه عملیات جستجو برای یافتن مفقودشدگان می‌گوید.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران از مسئولان خواسته تا شناسایی دلایل وقوع حادثه را بر یافتن مقصر مقدم شمرند.

سخنگوی قوه قضاییه ایران هم در یک نشست خبری از ادامه بررسی‌ها برای یافتن علت وقوع انفجار سخن گفته است.

کمیته امنیت ملی مجلس شورای اسلامی پیشتر گفته بود پس از بررسی گزارش‌ها، اجماع بر این است که این انفجار «منبع خارجی» نداشته است.

این کمیته گفته است «قصور و اهمال» صورت گرفته و نتایج دقیق‌تر نیازمند تکمیل تحقیقات است اما متذکر شده که «خلاف‌اظهاری در برخی موارد وجود داشته است.»

منابع رسمی در ایران از حدود دو روز پیش که تعداد کشته شدگان را ۷۰ نفر اعلام کردند، آمار جدیدتری در این زمینه ارائه نکرده‌اند.

بندر رجایی

منبع تصویر، Getty Images

عبدالکریم هاشمی نخل‌ابراهیمی، نماینده مجلس شورای اسلامی از تلاش برای معرفی کشته‌شدگان به عنوان «شهید خدمت» خبر داده است.

همزمان یکی از معاونان بیمه مرکزی گفته است: «اینکه تمام کانتینرها بیمه باشند به طور دقیق معلوم نیست، کانتینر‌ها معمولا می‌توانند تحت پوشش بیمه باربری یا آتش سوزی باشند اما فعلا اینکه بیمه نامه و سرمایه آنها چه بوده و چقدر است، مشخص نیست.»

این اظهارات در حالیست که هنوز میزان خسارت مشخص نشده است.

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور دیروز گفت «عملیات و فرآیند اطفاء کامل بندر شهید رجایی ممکن است حدود ۱۵ تا ۲۰ روز طول بکشد.»

این در حالی است که پیشتر گفته شده بود که عملیات مهار آتش در سطح «ملی» به پایان رسیده است.

به گفته حسین مظفری، این زمان به این دلیل است که «درب کانتینرها باید یک‌به‌یک باز شوند، کانتینرها مورد بررسی قرار بگیرند، خنک گردند، با آب به‌طور کامل اطفاء شوند و به جای دیگری انتقال یابند.»

کمیته بررسی علل حادثه آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی در اطلاعیه‌‌ای دیروز(سه‌شنبه ۹ اردیبهشت/۲۹ آوریل) نتایج اولیه بررسی خود را منتشر کرد که «قصور در اصول ایمنی و رعایت پدافند غیرعامل محرز شده است و خلاف‌اظهاری در برخی موارد وجود دارد.»

انفجار بندر شهید رجایی در محوطه اختصاصی «شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا» به وقوع پیوست که پیشتر مدیرعاملش گفته بود این انفجار درپی «اظهار خلاف» محموله‌های وارداتی بود و محموله‌های «بسیار خطرناک» به جای محموله‌های عادی وارد و انبار شده بودند.

این شرکت وابسته به بنیاد مستضعفان است اما حسین دهقان، رئیس این بنیاد، در پاسخ به خبرگزاری ایلنا از اظهارنظر درمورد آن خودداری کرد و گفته بود «وزارت راه و شهرسازی در این باره باید پاسخگو باشد.»

انفجار مهیب در بندر شهید رجایی- بنابر آمار رسمی- تاکنون ۷۰ نفر را به کام مرگ کشانده است، ۲۲ نفر مفقود شده‌اند و اجساد ۲۲ نفر قابل شناسایی نیست و با استفاده از «روش‌های تخصصی از جمله تطبیق نمونه ژنتیکی» اجساد و بستگان تلاش برای احراز هویت آنها در جریان است. همه اینها در کنار صدها نفری است که متحمل جراحات جدی شده‌اند.

همزمان با ادامه عملیات امدادی برای شناسایی قربانیان، نگرانی‌ از پیامدهای اقتصادی و زیست‌محیطی این حادثه هم افزایش یافته است.

مهدی جهانیان، از مدیران شرکت مدیریت منابع آب، دیروز گفت مازوت و قیر مذاب ناشی از انفجار در بندر شهید رجایی، به یکی از آبراهه‌های اصلی راه یافته بود، اما با خاکریزهایی «از ورود رسوبات آلاینده به تأسیسات آب‌شیرین‌کن‌ها جلوگیری شده است.»

آقای جهانیان تائید کرد بخشی از ساختمان سایت آب‌شیرین‌کن «شایا» دچار تخریب سازه‌ای شده است.

آب‌شیرین‌کن‌های تأمین‌کننده آب آشامیدنی بندرعباس در محدوده بندر شهید رجایی قرار دارند.