«من اهل خودکار و دستمال کاغذیام»؛ مربیان در زمان بازی چه مینویسند؟

منبع تصویر، Getty Images
- نویسنده, نیک مشیتر
- شغل, بیبیسی
دفترچههای سیاه، یادداشتبرداری سریع قبل از زدن یک کرنر و نگاهی کوتاه برای ثبت یک اتفاق مهم.
گاهی همین یادداشتها میتوانند نقشی تعیینکننده در پیروزی یا شکست تیمها ایفا کنند و با انجام تغییرات تاکتیکی، نتیجه بازی را تغییر دهند.
ژوزه مورینیو یکی از سرمربیانی بود که علاقه زیادی به یادداشتبرداری داشت. او در دوره دوم حضورش در چلسی گفته بود: «نیمه اول تحلیل میکنم و یادداشت برمیدارم تا برای صحبتهای بین دو نیمه و ایجاد تغییرات لازم آماده شوم.»
هنوز قلم از آیپد کاربردیتر است؟

منبع تصویر، Getty Images
لی کارسلی، سرمربی تیم زیر ۲۱ سال انگلیس، در طول بازیها بهجای دفترچه یادداشت، از آیپد استفاده میکند و همراه با تکنولوژی پیش میرود.
او میگوید: «کلی عکس روی آیپدم دارم؛ الگوهایی از تیم خود و حریف دارم و همیشه در حال بررسی آنها هستم. گاهی وقتی به آیپد نگاه میکنم، دنبال این هستم که ببینم آیا حریف همان حرکاتی را انجام میدهد که انتظارش را دارم یا نه، چرا که اگر همان الگو مورد انتظار باشد، از قبل برایش برنامهریزی کردهایم.»
«اگر هم متفاوت باشد، همان لحظه دربارهاش یادداشت برمیدارم. خیلی یادداشت مینویسم، اما در بین دو نیمه معمولاً همه را در سه نکته اصلی خلاصه میکنم.»
«بازیکنان تعداد نکات محدود را راحتتر به خاطر میسپارند. بقیه اعضای کادر هم یادداشتهای خودشان را برمیدارند. یادداشتهایی که شاید نیازی نباشد همه اعضای تیم بدانند.»
او در اوایل دوران مربیگریاش در کاونتری، برنتفورد و بیرمنگام، از دفترچه استفاده میکرد، اما اکنون به استفاده از آیپد روی آورده است: «البته نوشتن روی کاغذ حس خاصی دارد و شاید به دلیل سادگی بیشتر به دفترچههایم برمیگردم تا به آیپدم.»
«در شروع کارم، همیشه دفترچه و خودکار داشتم. اما خوبی آیپد این است که تخته تاکتیکی هم دارد و اگر بازیکنی نزدیک بیاید، سریع میتوانم بهجای اینکه بنویسم، تاکتیک تیمی را روی آن نشان بدهم.»
«همیشه یادداشتبرداری کردهام، خیلی مفید است. شاید به اندازه کافی برنگردم و به آنها نگاه نکنم، اما برای تحلیل بعد از بازی خیلی از آنها استفاده میکنم. برای مثال بررسی میکنم ببینم آیا آنچه فکر میکردیم واقعاً اتفاق افتاد یا نه و دوباره آن را بررسی میکنم.»
تغییرات تاکتیکی و پایبندی به اصول

منبع تصویر، Getty Images
تکنولوژی شیوههای تحلیل مسابقات و حتی نحوه صحبت با بازیکنان را تغییر داده است.
هواداران اگر در جای مناسبی نشسته باشند، میتوانند تحلیلگری را ببینند که لپتاپ در دست، دقایقی قبل از پایان نیمه اول از سکوها پایین میدود و وارد تونل میشود.
رود فاننیستلروی، سرمربی لسترسیتی، میگوید: «برای من یادداشتبرداری بیشتر در طول هفته انجام میشود، نه حین بازی یا در نیمه اول. البته در بازی مقابل چلسی که یک بر صفر شکست خوردیم، بعد از سه تعویض، یادداشت برداشتم چون ساختار تیم از ۳-۲-۵ به ۲-۴-۴ تغییر کرد.»
«اسم بازیکنان تعویض شده، ساختار جدید تیم و پست هر بازیکن را نوشتم. وقتی سه تعویض و یک تغییر ساختاری در بازی داری، باید تصویر واضحی داشته باشی. غیر از این، معمولاً بیشتر در طول هفته یادداشت برمیدارم.»
در مقابل، ویتور پریرا، سرمربی ولورهمپتون علاقهمند به یادداشتبرداری در میانه بازی است:
«من اهل خودکار و دستمال کاغذیام! البته آیپد هم دارم و برای برنامهریزی تمرینات، ضربات ایستگاهی و سازماندهی تاکتیکی از آن استفاده میکنم، اما ترجیح میدهم بنویسم.»
«برخی اصلاحات تاکتیکی را یادداشت میکنم، گاهی در سطح تیمی، گاهی در سطح فردی. بین دو نیمه زمان کوتاهی داریم و وقتی وارد رختکن میشویم، ابتدا حرف نمیزنم، چون بازیکنان با آدرنالین بالا وارد میشوند و نیاز به کمی استراحت دارند.»
«بعد از آن، سراغ تخته میروم، سعی میکنم اطلاعات زیادی ندهم و فقط نکات کلیدی را مطرح کنم. یادداشتهایی که برداشتهام را نگاه میکنم و توضیح میدهم که باید چه کار کنیم تا مشکل را برطرف کنیم.»
این موضوع فقط هم در بالاترین سطح فوتبال اتفاق نمیافتد.
الکس رول، سرمربی استیونج، هم همین رویکرد را دارد و به یادداشتبرداری اهمیت زیادی میدهد. او میگوید: «یادداشت برمیدارم چون سعی میکنم به اصولی که برای بازی تعیین کردهایم، پایبند بمانم. مثلاً اگر هدف، شروع بازی از عقب زمین باشد، بررسی میکنم چه کسی این کار را بهتر انجام میدهد و این سبک بازی چه مشکلاتی برای ما به همراه خواهد داشت.»
«اگر بخواهیم پرس کنیم، وضعیت چگونه است؟ همیشه سعی میکنم یادداشتهایم واکنشی و مرتبط با موقعیتهای خاص باشند، نه صرفاً نوشتن هر چیزی. این یادداشتها به من کمک میکنند بر اساس احساسات یا اشتباهات تصمیم نگیرم و بتوانم واقعبینانه به اتفاقات بازی نگاه کنم.»