ایران میگوید دور بعد مذاکرات با آمریکا در رم است و پیش از آن با سه کشور اروپایی گفتوگو میکند

منبع تصویر، EPA
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران اعلام کرده است که دور چهارم مذاکرات اتمی با آمریکا، با میانجیگری عمان، روز شنبه در رم برگزار خواهد شد.
آقای عراقچی پس از جلسه هیئت دولت ایران به خبرنگاران گفت که مقامهای ایرانی یک روز قبل از این مذاکرات با نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی عضو توافق اتمی برجام دیدار خواهند کرد.
او هفته گذشته اعلام آمادگی کرده بود که برای بهبود رابطه با این سه کشور اروپایی به لندن، پاریس و برلین سفر کند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران سه روز پیش گفته بود دلیل اینکه کشورهای اروپایی در مذاکرات جاری میان تهران و واشنگتن حضور ندارند، خواست خود این کشورها است.
آقای عراقچی امروز از رویکرد سه کشور اروپایی به جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد و گفت «به نظر من به خاطر سیاستهای غلطی که اتخاذ کردند در حال حاضر نقششان کمرنگتر شده ولی ما مایل به این قضیه نیستیم و برای همین هم دور بعدی مذاکرات را آمادگی داریم با آنها در رم برگزار کنیم.»
رسانههای ایران گزارش دادهاند که گفتوگوی ایران با سه کشور اروپایی در سطح مدیران ارشد وزارت خارجه این کشورها برگزار خواهد شد.
سه قدرت اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان، در زمستان گذشته اعلام کردند که آمادهاند تا در صورت لزوم، برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، مکانیسم ماشه را فعال کنند؛ مکانیسمی که برای بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد گنجانده شده است.
تنش میان ایران و کشورهای اروپایی
روابط بین سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان با ایران طی یک سال گذشته با وجود نشستهای پراکندهای که از اوخر تابستان سال گذشته برگزار شده، تیرهتر شده است. این تنش در پسزمینه تحریمهای جدیدی است که این کشورها به دلیل برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی، بازداشت شهروندان خارجی و حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین علیه تهران اعمال کردهاند.
در نشانهای جدید از این تشدید تنش، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه دیروز در جلسه غیرعلنی شورای امنیت گفت که اگر مذاکرات جاری شکست بخورد، پاریس بدون تردید سازوکار بازگرداندن خودکار تحریمها را فعال خواهد کرد؛ اقدامی که به گفته او «اثرات ویرانگری» خواهد داشت.
او همچنین ایران را متهم کرد که در آستانه تولید مخفیانه سلاح هستهای قرار دارد. ایران همواره این ادعا را رد کرده و تأکید داشته است که برنامه غنیسازی اورانیوم آن صرفاً برای اهداف صلحآمیز و تأمین انرژی است.
در واکنش، امیرسعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، در نامهای به شورای امنیت اظهارات وزیر خارجه فرانسه را «بیاساس و سیاسیکارانه» توصیف کرده و گفته است که اعمال سازوکار بازگشت تحریمها «از منظر حقوقی و رویهای، مخدوش، غیرقابل پذیرش و فاقد اعتبار» است.
در این نامه آمده است: «تهدید آشکار به اعمال مجدد تحریمهایی با 'اثرات ویرانگر' علیه اقتصاد ایران، نمونهای آشکار از اعمال زور سیاسی و اقتصادی است.»
تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران
در تازهترین اقدام، آمریکا در آستانه دور جدید مذاکرات با ایران اعلام کرد که تحریمهای جدیدی را علیه هفت نهاد و دو کشتی ایران اعمال کرده است.
وزارت خارجه آمریکا این نهادها را متهم به دست داشتن در تجارت «غیرقانونی» نفت و پتروشیمی ایران کرده است.
به گزارش رویترز، وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرده هفت نهاد مستقر در امارات متحده عربی، ترکیه و ایران و دو شناور هدف این تحریمها قرار گرفتهاند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا هم در بیانیهای جداگانه اعلام کرد که این تحریم چهار فروشنده و یک خریدار محصولات پتروشیمی ایران به ارزش صدها میلیون دلار را هدف قرار داده است.
روبیو گفت: رئیس جمهور (ترامپ) متعهد است که صادرات «غیرقانونی» نفت و پتروشیمی ایران - از جمله صادرات به چین - را بر اساس سیاست فشار حداکثری خود به صفر برساند.
روز گذشته هم وزارت دارایی ایالات متحده تحریمهای جدیدی را علیه «شبکهای در ایران و چین» اعمال کرد که به ظن آمریکا در تأمین مواد اولیه پیشران موشکهای بالستیک برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش دارند.
آقای عراقچی در واکنش به این تحریمهای تازه در جریان مذاکرات، گفت این اقدام «پیامی اشتباه» ارسال میکند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفته است که اطمینان دارد میتواند توافقی جدید حاصل کند که مسیر ایران به سوی دستیابی به سلاح هستهای را مسدود سازد.